Archive for May, 2011

liptip

Posted: May 25, 2011 in suka suki

assalamualaikum..
saya dah lame nak beli liptip 🙂 dua liptip yg saya sayang tu dah tak boleh pakai..1 dah patah 😦 dan 1 lagi mmg dah sampai masa dia (dah kontot le).. so minggu lepas masa pergi teluk intan ngan suami, tiba2 saya ternampak butik avon..wahhh terus saya minta nak singgah..suami ikut je..memula saya test dulu liptip2 yg ada..abis tangan saya conteng sebab nak cari warna yg berkenan..then baru la jumpa 1 liptip yg unik..takde tester utk liptip ni, tp saya nak jugak beli..takut gak kot2 warna nye tak sesuai..nak tau ape yg unik tentang liptip neh?haaa..dia berpoligon..means bersegi2 😉 tapi tak tau la kot2 kawan2 dah biasa jumpa liptip jenis ni..tapi saya seronok memakainye sebab bibir jadi mungil.. 🙂

lipstick avon berpoligon

Advertisements

ape nak jadi..

Posted: May 24, 2011 in pregnant

susah kalau nak tunggu dia datang..tapi bila dah datang, dia taknak balik plak..ape nak jadi??sabar jela.. 😦

doboq

Posted: May 23, 2011 in family

assalamualaikum..
doboq ni kucing kesayangan family saya buat masa kini..kucing yg lain semua dah mati..ada gak yg hilang ntah sesat ke mana..doboq ni dulu tak mesra alam..sombong memanjang..masa dia kecik2 dulu, dia ada 3 ekor lagi adik+abang+kakak..so dia main ngan geng dia jela..tak layan dah manusia2 nih..tp skarang, bila tinggal dia sekor je, terus nak manja2 ngan kita..

last weekend masa saya balik kg, doboq ni ‘kecok’.. 😉 doboq kecok sebab dia ‘gocoh’ ngan bapak kucing yg dah established 🙂 si doboq lak, kucing jantan yg masih remaja..so of course la dia kalah..aduhaiii..sian kat ko doboq..

nak cite kat sini, awal pagi sabtu lepas, saya sampai umah kat kg lbh kurang 4 pagi..dalam gelap, saya nak masuk toilet, tibe2 saya terpijak sesuatu yg berbulu!!pada masa yg sama, terdengar suara mengiau..meowwww…arghh tidakkk..saya terpijak doboq sepenuh kaki saya..huhu..pas berjaya bukak lampu, saya nampak doboq lari terhinjut2 menuju ke bawah katil sambil mengaduh (mengiau sebenarnya)..sian nyeee… 😦

hmmm..itulah kisah doboq yg kecok..moga2 dia cepat sembuh.. 🙂

p/s : today’s vocab : 😉
1) kecok ~ tempang
2) gocoh ~ bergaduh

dr jason

Posted: May 20, 2011 in pregnant

assalamualaikum..
lately saya rasa teringin nak jumpa dr jason (mesti beliau bangga ada entry khas pasal beliau kat sini 🙂 ). macam ngidam lak nak jumpa beliau..actually beliau adalah gynecologist kat bagan specialist, yang diperkenalkan oleh kak farrah kepada saya..saya pernah pergi jumpa dia sekali, 6 january yg lepas..saya amik cuti semata2 nak gi jumpa beliau, with my hubby..saya tak wat appoinment pun..main redah je pagi tu..

masa saya sampai tu, dr jason tgh bz nak sambut kelahiran baby..so saya n patient yg lain terpaksa la menunggu..lebih kurang sejam gak la, baru sampai turn saya..sambil tunggu tu, nurse suruh timbang berat badan dan check bp..bp ok, tp yg wat saya rasa macam nak pengsan ialah berat badan saya..arghhh..sangat terkejut..naik 10kg in a year!!ya Allah, sangat tak percaya.. 😦 pastu sembang2 ngan dr jason..saya cerita la pasal miss P saya yg malu2 kucing nak jumpa saya tu..sejak azali lagi, memang dia jenguk saya 3bulan sekali..pas sembang2, dr jason scan bawah perut saya..dia cakap ok..rahim takde masalah, sihat..pastu dia cakap ada telur yg tgh tggu masa nak kuar dari kantung.. 😉

then dr jason cakap, kitaran miss P saya tak sama ngan org lain..memang 3bulan sekali n its normal for me..pastu dr jason cakap saya ada PCOS..so beliau nasihatkan saya diet, bersenam, jgn stres, jaga pemakanan dan macam2 lagi la..pastu saya kena datang balik jumpa dr jason pada 31 mac yang lepas..tapi saya tak pergi pun..sebab nye, dalam tempoh 2 bulan tu, saya confirm tak pregnant lagi, then berat badan saya still tak turun2 gak, sampai la sekarang ni..bukan saya tak diet, buakn saya tak bersenam..ntahla..maybe lemak2 dalam badan ni dah tepu kot.. 😦

so hari ni, walaupun saya mengidam nak jumpa dr jason, tapi saya takkan pergi lah..sebab anda sendiri pun tahu kan nape..hehe

say NO to OBESITY

tensen woo

Posted: May 19, 2011 in friends, kerja

assalamualaikum..
tensen..tensen..tensen..serabut..serabut..serabut..nak muntah..nak muntah..nak muntah..nape tensen?nape serabut?nape nak muntah? 😦

minggu ni dah start kena pk pasal jadual..asal nak wat jadual je, mesti saya rasa stres..penah gak cuba bertenang, berjaye..tapi kejap jela..sebab bila dah bertenang, saya pegi wat keje lain..haha.. 🙂 pastu bila nak wat jadual, saya stres balik..

tapi sem depan saya rasa macam berat je beban nih..beban ke?atau perkataan yg elok sikit, TANGGUNGJAWAB..wuhuuu..dulu masa mula2 kena jadi PJW ni, puas ku merayu pada kj..mula2 merayu dalam outlook..pastu tengok macam takde respon lak..penat je saya wat karangan..pastu saya pegi la ngadap, bawak muka yg sedih 😦 mati2an saya taknak, tp kj paksa gak..dia paksa dgn lembut, last2 saya gak yg cair.

jadual waktu sem depan akan ada banyak perubahan..bukan kecik2 tau..perubahan yg besar dan banyak..saya pun rasa berdebar je..takooot..banyak yg saya takot..ada byk kelas, tp pensyarah nye sikit je..tak cukup pensyarah ni..takde plak dengar ada pensyarah baru nak masuk..aduhai..takot kat kengkawan pun ada..please my friends..please dont blame me when u ols dapat jadual nanti.. 😦

saya harap kali ni saya n geng2 jadual dapat selesaikan semua masalah yg mendatang..kiah, kak shu n kak fae selalu banyak tolong saya bagi idea bila saya dah buntu..thanks a lot my friends 😉

penat ke??

Posted: May 18, 2011 in family

assalamualaikum..

hai kengkawan..saya kembali menconteng..penat ke?ape yg penat tu?hmm..saya baru pulang dari long distance travelling..butterworth-kl-kota tinggi-kg gajah-butterworth..perghh..rase2 penat tak?penatttt sangat2 tau..penat duk dlm keta lame2 wpun saya langsung tak pegang stereng.. 😉

ada apa pergi jauh2 tu?hmm..my big bro (adik sebenarnya, size badan je besor) alif get marrried..adik ipar baru saya tu, lynn org kota tinggi, felda sening..so khamis lepas, saya dan mirah gerak ke kl naik transnasional kul 11mlm sbb kena tunggu mirah balik keje kul 10, then sampai kat kl kul 3pagi..esoknya, jumaat jam 5ptg kami gerak amik nani kat pudu, dia baru sampai dari penang sbb pg tu dia ada presentation..dari umah suamiku kat subang tu, amik masa 2 jam utk sampai pudu, jem gilerrrr..tension btul klau duk kl nih 😦

then kul 7 kami start masuk highway menuju ke selatan..dalam perjalanan kami just berenti utk solat je..makan2 dalam keta je sebab saya dan mirah dah siapkan bekal, bihun goreng ngan sandwich..rajin tak kami?hehe..pastu kami sampai felda sening lebih kurg jam 12 pagi..family dari kelate dah sampai awal lagi, kami la yg lambat..

umah yg kami duk tu, umah org..bukannya homestay mahupun resort..jiran lynn memang suruh kami duk umah dia, dia lak pegi tido umah anak dia, sebelah je ngan umah dia..then dia siap paksa lagi kami makan makanan2 yang ada..dia sediakan beras, susu, teh, kek, kerepek2, mcm2 lagi la..dia tergelak tgk ummi saya bawak periuk nasi, sebab kat umah dia dah lengkap semua tu..haha..mane la kami tahu nak duk umah org..lagipun ummi mmg selalu bawak kelengkapan utk memasak kalau gi mane2.. 🙂

umah tu luas gak..ada 4 bilik n 2 toilet..ruang tamu ada 2, luas giler..so ummi abah, adik2 dan makcik saya 2 org lebih suka tido kat ruang tamu..so 2 malam kat sana, saya n suami tido 1 bilik, kaklong abg ipar n azim tido 1 bilik..hehe

keesokkan hari nya (sabtu), majlis akad nikah..budak berdua tu sah menjadi suami isteri tepat jam 1045 pagi, dgn hanya sekali lafaz..auwww..mesti la, dah aliff dah berlatih banyak kali malam tu.. 🙂
then kenduri kul 230ptg..ptg tu hujan lebat sedangkan pagi masa majlis akad nikah tu punyelaa panas sampai basah baju ku dihujani peluh..hahaha..then ptg lak, basah dihujani dgn air hujan..takpe.hujan rahmat..alhamdulillah..

dalam kul 6 ptg, kami ikut (menyebok sebenarnye) pengantin wat outdoor kat pantai desaru..dekat je pantai nye, dlm 10km dari umah pengantin..so kami posing2 la kat sana..hehe..
hari ahad kami dah gerak balik..umi abah ke pulang ke kelate..saya, suami n mirah menuju ke utara..mirah saya campak dia kat ipoh sebab dia keje isnin tu..saya dan suami plak pulang ke umah mertua saya..kami duk 2 hari di sana, then semalam saya balik ke butterworth dari teluk intan..malam tadi saya tido awal..penat la katakan..hehe 😉

ni ada sikit pics dari hp saya..pics dari camera belum boleh upload lagi..bateri habis..hehe..nanti bila2 baru saya upload k

assalamualaikum..

hari tu saya pernah letak gambar buah naga kan. kali ni saya nak letak khasiatnye plak. yang ni pun saya dapat dari blog mummy gak.