usaha lagi

Posted: August 1, 2012 in baby, kesihatan, pregnant, puasa

assalamualaikum,

dah lama rasanya saya tak buat apa2 (treatment) untuk pregnant..last saya jumpa gynae bulan november tahun lepas, raya haji, kat kg husband.masa tu saya rasa sakit yg amat sangat coz bleeding yang teruk, menangis2 depan mak mertua..kui kui..tak malu betul menantu ni..hihi..tak sangka dengan apa yang saya alami ketika itu kerana ianya telah merubah flow dalam menstrual cycle saya..alhamdulillah, itu yg saya tunggu selama ini walaupun ianya menyakitkan..betullah, setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.. šŸ˜‰

bukan saya taknak atau tidak berusaha untuk pregnant, bukan juga saya berputus asa..tidak pernah sama sekali saya sebegitu..nak cakap macamana ye?hmmm..takpelah..yang penting saya tahu apa yang saya buat šŸ˜‰ setakat ni saya just tambahkan pengetahuan yang berkaitan dengan kewanitaan, kehamilan, kesihatan dan yg sewaktu dengan nya lah..saya tak suka baca buku, so banyak maklumat yg saya dapat adalah dari blog2 dan juga forum2..kan ke semua maklumat at our fingertips? šŸ™‚

di bulan ramadhan yg mulia ni, saya nak sambunglah balik usaha saya tu, selain husband saya dah duk di sisi saya skang ni šŸ˜‰ alhamdulillah..hmm..apa yg saya buat?ala, benda mudah je..minum pati delima šŸ˜‰ saya dapat maklumat, ramai yg dah lama ttc (try to conceive) berjaya hamil pas amalkan minum pati delima ni..so saya nak try lah.pati delima cap gulshan..dah lame saya cari, susah gak nak jumpa benda ni ye..ada je yg jual online, tp saya rasa agak mahal lah..bukan berkira, tapi sebagai pengguna, tak salah kalau kita ambil kira..hehe..saya pernah jumpa ada yg dijual rm38 sebotol (340ml)..kalau time murah, rm20, rm18..paling murah pun rm17..saya heran lah..knapa jauh sgt beza harganya walaupun ml nye sama?pelik..ni mesti nak kaut untung punya pasal kan..ok..takpe..tu hak masing2 lah..tapi saya memang tak beli lah..haha..alkisahnye, last week saya jalan2 kat bazar ramadhan kat taman saya ni..tak sangka ada org jual pati delima cap gulshan ni..sebijik sama dan mmg ori lah..nak tahu berapa?RM16 sahaja okay..saya pun ape lagi, terus lah beli..hehe..so malam tu pas berbuka saya terus minum..bukan bancuh dengan air..minum ala2 ubat batuk gitu..sesudu makan..rasanya?mak oiii..masammmm..huhu..tapi saya telan gak lah..nak baby kan šŸ˜‰

so, itu ajelah usaha saya setakat ini..harap2 ada rezeki untuk saya di bulan ramadhan ni..kalau takde, it’s ok..i know it’s not my turn yet..sekurang2nya saya berpeluang untuk berusaha šŸ˜‰

Advertisements
Comments
  1. wan says:

    salam..
    masa period boleh ambil ke pati delima nie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s