Archive for the ‘cinta’ Category

Happy 3rd Anniversary

Posted: February 26, 2013 in cinta, suamiku

Alhamdulillah..3 tahun dah ye..semoga kami kekal bahagia ke akhir hayat..insyaAllah..

image

Ohhhh…suamiku..

Posted: December 4, 2012 in baby, cinta, pregnant, suamiku

Suatu petang di sebuah klinik kesihatan kerajaan.

Doc: Ini kepala dia. Kita ukur ye. Hmm, normal lah ukuran dia utk 5bulan.
Hubby: Mcmana doc? Normal ke tu?
Doc: Ye, normal. Ok, ni tulang belakang dia. Ha, nampak tak degupan jantung dia tu?
Hubby: Oh, dah nampak ye doc?
Wifey: (Tahan gelak)
Doc: Mestila dah nampak. Dah lame dah nampak. 5bulan dah kan. Ok, sekarang kita ukur panjang kaki dia plak.
Hubby: Ooo, dah ada kaki ke?
Doc: Memang dah ada kaki pun…
Wifey: (oh suamiku….fghjfssftubbkif)

Itulah…sebelum ni taknak ikut masuk bilik doc..nak tunggu dalam keta je ye..bila dah masuk, banyak pulak soalan tak logik yang keluar..biase lah, neves, anak first kan 😉

february…

Posted: February 20, 2012 in cinta, suamiku

assalamualaikum..

eh eh..rajin plak saya menulis hari ni ye..3 posts in a day!maybe semangat menulis tu datang sebab ada kursus aplikasi komputer.group saya wat labwork internet-create an email and a blog!hehe..tp 2 entry saya yg sebelum ni saya just copy n paste dari blog lain..okla tu.. 😉

hmmm..nak cite sikit..skang ni dah masuk bulan 2.ohhh..i loveee february..why?because its my bulan cinta..opsss..takde kaitan dgn valentine’s hokay..its my anniversary month!!26 february ni genaplah 2 tahun usia perkahwinan kami..baru 2 tahun ke, dah 2 tahun??tak kisah lah.yg penting bahagia.hehe..

2 tahun bersama, rasa2 macam byk sgt yg saya tempuhi bersama si dia, walaupun kami berjauhan..pahit, manis, masam, masin, tawar, ketawa, menangis, menjerit, semua ade lah..tapi semua itu adalah dugaan dalam perkahwinan, yg saya percaya ianya berlaku dalam setiap rumahtangga..bg saya, semua itu makin menguatkan rasa cinta antara kami..chewahhh

taknak feeling2 lah..actually bulan ni kami sambut 2kali anniversary tau..kali pertama pada 5 february hari tu..ye, kalau ikut tahun Islam, kami nikah pada hari Maulidurrasul 2 tahun lalu..so kami plan utk pegi bercuti a.k.a 2nd honeymoon di Pulau Aman.konon2 nak jauh dari org lah.almaklumlah, kami mmg tak penah pegi bercuti berdua since honeymoon kat cameron masa mula2 kawin 2tahun lepas..huhu..

so 5hb tuh, kami pun bertolak lah ke destinasi (bunyi mcm jauh je)hehe..saya yg excited sebenarnya nak ke sana.dah lame nak pegi tempat yg tenang dan aman.nak release tension n hanya nak bersama org tersayang je.masa sampai kat sana,cuaca punye la panas.sian plak tgk en suami, berpeluh2 sebab kami kena berjalan agak jauh utk ke chalet yg saya ‘book’ tuh.tapi jgn risau ye abg, isteri awak ni dah sedia siap2 tuala kecik utk lap peluh awak tu.sambil dia heret beg kami,saya lap la peluh dia..wahhh..romantik mak 😉

pas check in, kami rehat jap (konon2 penat lah jalan)..amik angin kat chalet..seronok betul, 1st time dapat berdua2an dalam 1 rumah!hihi..chalet tu chalet terapung..ada beranda yg mengadap laut..sgt cantik pemandangan kat situ..sgt menenangkan..bleh nampak obor2 comel yg bebas berenang, ikan2 kecil yg berebut mknn yg dicampak oleh en suami(saya sgt marah dgn perbuatan ini ye)..

Chalet Koperasi Pulau Aman

pemandangan dari beranda chalet

then pas asar, kami kuar jalan2 keliling pulau..jalan kaki je dah cukup sebab pulau ni kecil, and takde kereta pun ye..penduduk sini just pakai motorsikal n basikal je..since ianya pulau, mestilah ada pesisiran pantai kan..tp pantai ni tak bleh mandi, air nya tak bersih lah..takde sape mandi pun..just tgk pemandangan je lah..tak sampai 2 jam, dah abis dah pun island tour kami..pastu kami pegi makan kat restoran nelayan a.k.a restoran terapung..kat situ glamer dgn mee udang, so kami try lah..sedap, sampai en suami mintak sepinggan lagi..hmm..maybe dia lapar kot, sebab lunch tadi kami mkn bekal nasi goreng petai yg saya wat utk breakfast..erkkkk 😉

pemandangan di waktu senja

malam nye kami kuar mkn angin mlm plak..masa tu dah pkul 9lebih, ingat nak lepak kedai mkn..tp kaciwa sebab dorang tutup kedai awal lah..kedai pun tak byk, kami just jumpa 2 kedai kopi n 1 kedai makan..huhu..sempat beli air kopi je, tu pon bungkus..alamak..suami lapar lagi, what should i do?hehe..nasib baik ada akak yg bukak gerai burger..so kami beli lah burger sebijik..sebijik je?knape ye?coz i’m on diet..mane bleh mkn mlm..hihi..

malam sebelum tido, kami lepak kat beranda chalet tu..sejuknye angin malam..kami sembang2 sambil en suami main dgn ketam kecik yg naik ke beranda tu..haha..sangat seronok sebab rasa macam baru nak mengenali diri masing2, baru nak tanya kisah zaman kecik2 dulu..hehe..agak lewat tido malam tu, lagipun keadaan kat luar chalet bising ckit..ada family yg sewa chalet sebelah (jenis dorm), wat family day..dorang bbq malam tu..bagus gak, coz chalet yg kami duduk tu paling hujung..seram pun ada..so saya taknak lah sunyi2 kan..tido pun bukak tv..hehe

esoknya lepas check out,kami pergi makan kat gerai yg dah tutup malam sebelum tu..warung kak timah..saya makan nasi goreng udang, suami plak nasi goreng sotong..wahhh..sangat sedap, tp saya tidak menikmati sangat sebab sakit gigi..huhu..pas makan,kami pun balik lah dengan hati yg gembira (ayat poyo)..

nasi goreng udang

nasi goreng sotong (yg ditambah sotong 😉 )

itulah kisah honeymoon kami..hehe..so far, pulau aman memang sgt aman n damai..maybe tak byk aktiviti yg bleh dibuat kat sana..tp kalau utk menenangkan hati dan mencari kedamaian, it’s a right place!

jom balik!!

hmm..hujung minggu ni plak, kami akan sambut anniversary yg btul2 pada tarikh nye kat kg suami..aiyakkk..segan nye sebab en suami mintak MIL wat makan2 ckit..huhu..takpe..kita tengoklah apa yg akan jadi nanti..segan maaa.. 😉

mimpi ngeri

Posted: November 23, 2011 in cinta, suamiku

assalamualaikum..

Malam tadi mimpi ngeri..bukan mimpi hantu..tapi mimpi pasal cik abe.. 😦 mimpi yang saya harap takkan berlaku dalam hidup saya..tersedar je dari tido lebih kurang pkul 3.30am tu, terus saya call cik abe..cite kat dia apa yg saya mimpi..hmm..saya tau nape saya mimpi macam tu..sebelum tido tu, saya ni konon2 merajuk lah dgn cik abe, taknak jawab call dia..terus je tido..tup2 mimpi camtu plak..haa..amek ko!wat la lagi camtu kat suami.. 😦 hmm..pasni taknak lah gedik2 merajuk camtu..sebab akhirnya diri sendiri yg merana..tu baru mimpi, dah nangis..cuba berlaku betul2..nauzubillah..tanakkkk..saya taknak kehilangan cik abe cayang saya tu 😉 Ya Allah..kekalkanlah hubungan kami sebagai suami isteri hingga akhir hayat kami..amin..

rindu, benci, kasih, sayang, cinta

Posted: August 25, 2011 in cinta


assalamualaikum..

ni saya curi dari blog analola..keh keh keh

Cikgu Tanya Kehadiran Anak Muridnya

Cikgu : RINDU ?
Rindu : Hadir Cikgu
Cikgu : Benci ?
Benci : Saya !
Cikgu : KASIH ?
Murid2 : Tak Hadir Cikgu
Cikgu : SAYANG ?
Murid2 : Sakit Cikgu
Cikgu : CINTA ? CINTA mana ?
Rindu & Benci : Cinta Pulang Cikgu
Cikgu : Kenapa ?
Serentak Rindu & Benci Menjawab : Kerana CINTA Tak Akan Pernah Hadir Tanpa KASIH & SAYANG
(^_~) ♥♥♥

sabar

Posted: August 24, 2011 in cinta, kesihatan, pregnant, puasa

dia…

Posted: August 22, 2011 in cinta, suamiku

Suami saya adalah seorang jurutera. Saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul di hati saya ketika bersandar di bahunya.

3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan.

Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya.

Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan perceraian.

“Mengapa?” dia bertanya dengan nada terkejut.

“Siti letih. Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya, “Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

“Siti ada satu soalan. Kalau Abang temui jawapannya di dalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti. Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menemui selembar kertas dengan coretan tangannya di bawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan…

“Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

“Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor. Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”

“Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi. Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

“Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”

“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, Abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu.”

“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menyusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang.”

“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang.

Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.”

“Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.
sedih btul baca cerita ni..tak tahu la kesahihannya..tp tak kisah lah..yg penting, ada pengajaran buat saya dan mungkin juga buat kawan2 yg lain..saya tahu dia tidak sempurna, byk kekurangannya..saya sendiri juga begitu..so saya tidak boleh mengharapkan sesuatu yang luarbiasa dari si dia..cukuplah dia cuba buat yang terbaik untuk membahagiakan saya setakat yang dia mampu..dan saya akan menerima dia seadanya, menghargai setiap pengorbanan yg dia lakukan terhadap saya..love him sooo much 😉