Archive for the ‘family’ Category

Sejarah oh Sejarah

Posted: December 30, 2012 in family, ilmiah

Assalamualaikum..

Hi all..harap anda semua sihat la ye.today is sunday.so i think i have extra time to update my blog.chewahhh..selalu nye konon2 bz lah.whateva!haha..

Perak!itulah tanah tumpah darah suamiku..negeri yg sgt2 dibanggakannya.dulu masa hangat berchenta tak abis2 cakap nak bawak saya gi jenjalan pas kawin kat tempat2 bersejarah.saya pun excited lah sebab orang nak bawak gi makan angin kannn..hmm..masa berlalu dgn pantas, janji tinggal janji.takde pun tmpt bersejarah!smuanya tinggal sejarah hokay..huhu..

Then pas hampir 2 tahun kawin,baru lah hati sang suami tergerak utk perak tour with me.itu pun sebab adik2 saya nani dan ana ikut saya bercuti di kg suami masa musim durian tahun lepas.itu pun jugak pas mak mertua paksa dia bawak kami gi jenjalan..huhu..so tahun lepas kami pergi Kompleks Bersejarah Pasir Salak.seronok!dapat tgk barang2 tinggalan sejarah.paling saya suka ada galeri yg menceritakan kisah sejarah,siap ada gambar ala2 3D.tak pasal2 saya terminat subjek sejarah.haha..kat luar galeri tu pemandangannya sangat cantik.banyak gambar yg kami snap,tapi tak dapatlah saya upload kat sini sebab gambar2 tu ada dalam camera adik saya.huhu..

Okay..itu cerita sejarah tahun lepas.tahun ni en suami bawak saya gi Kellie’s Castle yang terletak di Batu Gajah.wahhh..yg ini mmg saya teruja sebab dah lame teringin nak jejak kaki ke sana.tak sangka tibe2 je dia ajak gi sana walaupun haritu perut saya memulas2..haha..sampai je kat sana,saya cari toilet dulu,baru la selesa nak jalan2 kan.. 😉

Mengikut sejarah, Kellie’s Castle ini dibina oleh Sir William Kellie Smith yang berasal dari Scotland untuk dihadiahkan kepada isteri tercinta, Agnes.oh,seronoknya kalau kita dapat hadiah sebegitu,kannnn..hihi..tp pembinaan istana ini terbantut dan terus terbengkalai hingga kini disebabkan oleh beberapa faktor. antaranya masalah kewangan, kemerosotan ekonomi, perang dunia, penyebaran wabak penyakit di kalangan buruh binaan dan juga kematian Sir William itu sendiri.Kisah sejarah di sebalik pembinaan istana ini sangat menarik untuk dibaca.Ditambah pula dengan kisah2 misteri setelah istana ini ditinggalkan sebegitu lama.Sila google untuk baca kisah2 tersebut 😉

image

Welcome to Kellie's Castle

image

image

image

image

Pemandangan dari bumbung istana

image

image

Model Kellie's Castle

Actually saya takut2 nak naik ke istana tu.iyela,bangunan tak siap, agak bahaya la kan sebab ciri2 keselamatan memang tak ade.boleh naik sampai ke atas bumbung tapi kena hati2 sebab takde penghadang..saya plak jenis gayat.auwwww.tangan memang tak lepas lah pegang abg body saya.haha..satu lagi yg saya takutkan ialah kisah misteri istana tu.malas nak cite lah,tapi saya memang berdebar2 dan tak putus2 baca alfatihah dan ayat kursi.masa mula2 nak melangkah masuk ke istana tu pun saya bagi salam..hihi..bukan pe,tengah pregnant,risau gak la.alhamdulillah takde ape2.. 😉

Waktu saya pergi bulan lepas, agak ramai pelancong yg datang walaupun ketika kami sampai,hujan rintik2.Cuti sekolah kan.Ada gak pasangan pengantin yang tengah shoot outdoor photo kat istana tu.Pada saya, Kellie’s Castle ni tempat yang sangat menarik untuk dilawati.So apa lagi kawan2, cepat2 la bawak family pergi ke sana walaupun esok sesi persekolahan 2013 dah bermula! 🙂

Advertisements

Bila agaknye?

Posted: May 13, 2012 in baby, family, suamiku

Bila la agaknye nak tangkap gambar family cenggini ye? Sabar lah wahai diriku sendiri. Ada rezeki nanti, tangkaplah banyak2. InsyaAllah 😉

image

Birthday azim

Posted: April 21, 2012 in family

image

Happy Belated Birthday Azim Hakimi!! We love u..

abah

Posted: August 19, 2011 in family, puasa

assalamualaikum..

pagi smlm dapat SMS dari nani..”baru balik klinik.abah demam panas.heartbeat abah tinggi
ya Allah..lepas je baca SMS tu, terus jantung saya berdebar2..rasa heartbeat saya plak yg tinggi 😦

pastu saya terus la call nani..tp tak berjawab la plak..hmm..risau sgt..sedangkan baru je pagi sebelum tu saya call umi..takde plak umi cakap abah sakit or demam..makna nye tiba2 je abah demam panas..mujurlah nani dan zaim ada kat rumah..ada gak org yg boleh tlg jaga sebab umi pegi keje..pastu nani mesej, cakap abah dah ok sikit..dah mula berpeluh..hmm..lega dah sikit hati saya ni..

saya memang dah plan nak balik kg malam ni..mirah plak,nak ikut balik gak..so dia pegi beli la tiket bus..mujur dapat 1 bus yg sama dgn saya..

eee..tak sabar nye nak balik kg..rindu nak berbuka dgn family saya kat kg..rindu nak solat tarawih berimamkan abah saya kat rumah..rindu nak bersahur minum air milo yang abah saya wat utk semua anak2 dia..ahhh..rindu sangat kat abah, dan juga umi saya.. 😦

info : Kadar degupan jantung ketika rehat yang normal adalah 70 hingga 75 degupan seminit (bagi lelaki) dan 75 hingga 80 degupan seminit bagi wanita.

nak raya….

Posted: July 21, 2011 in family, puasa, suamiku

assalamualaikum…

Malam tadi sembang2 ngan suami(thru phone la) pasal nak balik raya..mcm2 yg kami plan..hehe..saya memang excited la sebab tahun ni turn kami raya kat kelate 😉 tak sabar woo..haha..tengah duk sembang2, tetibe je terdengar adik ipar cakap lebih kurang camni “puasa pun belum lagi, tp dah sembang pasal nak balik raya”..makkk..maluuuu..haha 🙂

iye..betul..masih awal lagi utk dibincangkan..puasa pun belum..hari ni baru 20 syaaban 1432H..ada lbh kurang 10 hari lagi ramadhan nak menjelma..takkan dah sebok nak raya?btul tak?sabar je lah.. 😉

Blended Orange Cake

Posted: June 7, 2011 in family, resepi

assalamualaikum..
last weekend kaklong n family dan juga adik2 saya datang penang..seronok dapat spend masa bersama2 walaupun suami saya takde bersama..kira pengubat rindu la diorang nih..hehe..so hari ahad tu saya try resepi baru..sebelum ni asyik wat kek coklat je..macam dah bosan, so saya try wat kek oren plak..hehe..resepi ni saya dapat dari myresepi.kawan2 bleh latry wat gak ye..bahan2 dia senang je nak dapat..lebih kurang resepi kek coklat yang saya selalu wat..cuma tukar serbuk koko kepada buah oren..pastu resepi ni tak perlukan air panas dan juga susu..wahhh..jimat susu cair saya 😉

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
1 bji buah limau ( saya guna 2 biji sunkist )
1 cawan minyak
2 cawan gula halus ( guna 1 cawan setengah pun ok )
3 biji telur ( saya guna 2 biji je )
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara
1.Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2.Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3.Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4.Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

tadaa...inilah hasil nye

doboq

Posted: May 23, 2011 in family

assalamualaikum..
doboq ni kucing kesayangan family saya buat masa kini..kucing yg lain semua dah mati..ada gak yg hilang ntah sesat ke mana..doboq ni dulu tak mesra alam..sombong memanjang..masa dia kecik2 dulu, dia ada 3 ekor lagi adik+abang+kakak..so dia main ngan geng dia jela..tak layan dah manusia2 nih..tp skarang, bila tinggal dia sekor je, terus nak manja2 ngan kita..

last weekend masa saya balik kg, doboq ni ‘kecok’.. 😉 doboq kecok sebab dia ‘gocoh’ ngan bapak kucing yg dah established 🙂 si doboq lak, kucing jantan yg masih remaja..so of course la dia kalah..aduhaiii..sian kat ko doboq..

nak cite kat sini, awal pagi sabtu lepas, saya sampai umah kat kg lbh kurang 4 pagi..dalam gelap, saya nak masuk toilet, tibe2 saya terpijak sesuatu yg berbulu!!pada masa yg sama, terdengar suara mengiau..meowwww…arghh tidakkk..saya terpijak doboq sepenuh kaki saya..huhu..pas berjaya bukak lampu, saya nampak doboq lari terhinjut2 menuju ke bawah katil sambil mengaduh (mengiau sebenarnya)..sian nyeee… 😦

hmmm..itulah kisah doboq yg kecok..moga2 dia cepat sembuh.. 🙂

p/s : today’s vocab : 😉
1) kecok ~ tempang
2) gocoh ~ bergaduh