Archive for the ‘pregnant’ Category

Ohhhh…suamiku..

Posted: December 4, 2012 in baby, cinta, pregnant, suamiku

Suatu petang di sebuah klinik kesihatan kerajaan.

Doc: Ini kepala dia. Kita ukur ye. Hmm, normal lah ukuran dia utk 5bulan.
Hubby: Mcmana doc? Normal ke tu?
Doc: Ye, normal. Ok, ni tulang belakang dia. Ha, nampak tak degupan jantung dia tu?
Hubby: Oh, dah nampak ye doc?
Wifey: (Tahan gelak)
Doc: Mestila dah nampak. Dah lame dah nampak. 5bulan dah kan. Ok, sekarang kita ukur panjang kaki dia plak.
Hubby: Ooo, dah ada kaki ke?
Doc: Memang dah ada kaki pun…
Wifey: (oh suamiku….fghjfssftubbkif)

Itulah…sebelum ni taknak ikut masuk bilik doc..nak tunggu dalam keta je ye..bila dah masuk, banyak pulak soalan tak logik yang keluar..biase lah, neves, anak first kan 馃槈

Risau sebab haid tidak datang? Kecuali anda memang merancang untuk hamil, haid yang lewat memang memeningkan kepala kebanyakkan wanita.
Kehamilan adalah perkara pertama yang anda fikirkan sejurus haid anda lewat tetapi ia bukanlah satu-satunya sebab mengapa haid tidak datang. Dibawah terdapat 12 kemungkinan kenapa ia boleh terjadi:

1) Tekanan:
Tekanan dalam bentuk fizikal dan mental boleh mempengaruhi hormon anda dan seterusnya haid kita. Bila kita dalam keadaan tertekan badan akan mengeluarkan hormon stress yang boleh menganggu ovulasi dan seterusnya memberhentikan haid kita.

2) Masalah kesihatan:
Sakit secara tiba-tiba seperti demam panas, menjalani pembedahan, atau sakit yang memerlukan rawatan intensif boleh memberikan tekanan fizikal terhadap badan dan seterusnya menganggu kedatangan haid kita.

3) Ubatan:
Mungkin baru baru ini anda baru mencuba jamu atau menjalani rawatan traditional atau intensif untuk menguruskan badan. Sekiranya betul, kemungkinan besar ia punca mengapa haid anda lewat.

4) Berlebihan hormon prolaktin:
Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat berbulan-bulan lamanya. Sekiranya anda merasa seperti susu keluar dari puting payudara atau pening kepala, berjumpalah dengan doktor kerana kemungkinan besar anda mengalami masalah hyperprolatinemia.

5) Menyusu badan:
Sekiranya anda menyusu badan terutamanya secara eksklusif, haid anda mungkin tidak akan datang sehingga berbulan-bulan.

6) Masalah tiroid:
Rasa panas, berdebar dan kekurangan berat badan secara mendadak mungkin merupakan tanda yang anda mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.

7) Gemuk:
Berlebihan lemak dalam badan boleh memberikan ketidak-seimbangan hormon kerana ia menjadi tempat simpanan hormon estrogen. Berlebihan hormon estrogen akan menyebabkan haid anda terganggu seterusnya lewat haid. Cuba kurangkan 10% dari berat anda sekarang dan kemungkinan besar kitaran haid anda kembali seperti biasa.

8) Terlalu kurus:
Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadapi haid anda. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak senaman seperti atlit dan penari balet. Mendapatkan kembali berat badan yang sepatutnya dengan secara automatik akan mengembalikan haid anda semula.

9) Tersilap kira:
Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Asal ia dalam kitaran 21-35 hari, haid anda andalah normal. Pastikan mencatit dalam nota hari pertama haid anda setiap bulan supaya anda tidak lagi risau.

10) Menopos:
Bagi mereka yang berusia lewat 40鈥檃n, mengalami haid yang semakin sedikit dan jarang-jarang adalah salah satu tanda menopos. Sekiranya bimbang, berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan dan sedikit ujian darah boleh membuat diagnosa yang tepat. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear untuk memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.

11) Pencegah hamil:
Sekiranya anda baru-baru ini mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi seterusnya kedatangan haid. Jadi jangan risau!

12) Hamil:
akhirnya, sebab mengapa anda lewat haid adalah kerana anda hamil!… congrats!! Ujian air kencing dengan mudah dapat memberikan pengesahan.
Apa yang anda perlu buat sekarang?

Sekiranya anda hamil, buatlah temu-janji dengan doktor sakit puan untuk memastikan kehamilan anda. Sekiranya ujian air kencing negatif atau sedikit kabur, anda boleh mebuat ulangan 2-3 hari kemudianya dan semestinya ia akan positif 100% sekiranya anda betul鈥揵etul hamil. Walaubagaimana, sekiranya masih negatif selepas ujian kedua, ia adalah sebab yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor anda untuk mencari punca sebenar mengapa haid anda lewat.

INFO TAKEN FROM ALAMHAMIL.COM

Alhamdulillah

Posted: October 14, 2012 in baby, pregnant

“Alhamdulillah..kubersyukur di atas nikmat & kurniaMu yang Engkau limpahkan kepadaku. Terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang kepadaku untuk merasai apa yang wanita2 lain alami.”
Semoga saya & kandungan ini sihat sehingga saat kelahirannya nanti. InsyaAllah. Doakan kami ye kawan2 馃槈

image

Scan pada 9 Oct 2012

KHASIAT PATI DELIMA GULSHAN

Pati Delima Pekat Penuh Khasiat! 100% perahan buah delima tulen, mengandung khasiat semulajadi utk menjaga kesihatan tubuh badan secara menyeluruh dan berupaya merawat pelbagai jenis penyakit.. InsyaAllah..

Antara khasiat delima yg dikenal pasti dan teruji ialah:-
Menguatkan daya tahan tubuh untuk melawan serangan penyakit
Melancarkan peredaran darah
Mengeluarkan angin dan asid dalam badan anda (boleh mencegah penyakit gastrik dan juga kanser usus)
Melancarkan proses penghadaman makanan, melancarkan kerja-kerja mengepam darah untuk keperluan sel-sel badan kita
Menyingkirkan lemak berlebihan dan juga boleh melangsingkan badan…InsyaAllah…
Membakar kalori dengan cepat, meningkatkan tenaga dan juga dapat memulihkan keletihan
Membuang asid urik di dalam sendi untuk meredakan penyakit Gout
Mengelakkan rasa mual (ketika hamil), melega masalah pening kepala
Menegangkan payudara, membentuk perut dan punggung yang lebih kemas…InsyaAllah…
Dikenali sebagai “Viagra Semulajadi” iaitu dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi (nie untuk pasangan yang dh berkahwin yea..)
Memelihara kada keseimbangan hormon semasa haid (untuk mengelakkan senggugut)
Merapatkan rahim dan juga menyuburkan rahim >>> kembali dara. InsyaAllah
Mencuci darah kotor dan mencantikkan kulit muka dari dalam
Awet muda…sentiasa amalkan dari sekarang..tengok lah dalam 10 tahun lagi (jika dipanjangkan usia)…
Menurunkan paras glukosa dalam darah, membantu pesakit kencing manis
Menghapuskan kahak dan meredakan batuk
Mencegah berlakunya serangan angin ahmar bagi golongan warga tua…dapat juga mengurangkan risiko penyakit jantung…..Hadiahkanlah kepada ayah bonda tersayang…!!! 馃檪
Anda hamil??? Pengambilan pati delima ini dapat menambahkan kegebuan kulit bayi anda, di samping membantu tumbesaran janin…
Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar sekolah
Kandungan antioksidan (Polifenol) dan vitamin C yang tinggi mampu melindungi sel-sel tubuh kita daripada rosak dan boleh meredakan ketegangan urat saraf
Khasiat pati delima juga mampu merawat cirit-birit, mengurangkan panas di dalam badan dan juga demam, membunuh cacing di dalam usus, memutihkan kulit, mengurangkan tekanan darah tinggi, melancarkan fungsi buah pinggang, menambah darah. mengekalkan kesihatan dan juga fungsi mata

Additional info

Buah delima atau nama saintifiknya Punica granatum mempunyai pelbagai keistimewaan, selain dari sedap dimakan, ia juga mempunyai kebaikan dari segi kesihatan.

Khasiatnya tinggi kaya dengan zat sodium, riboflavin, thiamine, niacin, vitamin C, kalsium dan forsforus. Ia juga sejenis penawar kerana kandungan antioksidan yang tinggi bagi penyakit jantung, cepat tua dan barah.Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun lalu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran).

Jus Delima mempunyai banyak khasiat. Antaranya ialah:-

路 Melancarkan dan menstabilkanperedaran/perjalanan darah
路 Mengembalikan fungsi jantung dan hati kepada tahap normal
路 Membersihkan hati dan urethra
路 Memperkuatkan sistem penghadaman
路 Membuang lemak-lemak berlebihan
路 Meningkatkan tenaga
路 Mencegah 鈥榤orning sickness鈥
路 Membantu menyesuaikan hormon ketika haid
路 Mencantikkan dan mencerahkan kulit
路 Membantu menyembuhkan penyakit diabetes
路 Boleh meghilangkan kahak
路 Mencegah ketidaksuburan/kemandulan dan meningkatkan
kekuatan tenaga batin
路 Mencegah Alzheimer dan nyanyuk di kalangan orang tua

usaha lagi

Posted: August 1, 2012 in baby, kesihatan, pregnant, puasa

assalamualaikum,

dah lama rasanya saya tak buat apa2 (treatment) untuk pregnant..last saya jumpa gynae bulan november tahun lepas, raya haji, kat kg husband.masa tu saya rasa sakit yg amat sangat coz bleeding yang teruk, menangis2 depan mak mertua..kui kui..tak malu betul menantu ni..hihi..tak sangka dengan apa yang saya alami ketika itu kerana ianya telah merubah flow dalam menstrual cycle saya..alhamdulillah, itu yg saya tunggu selama ini walaupun ianya menyakitkan..betullah, setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya.. 馃槈

bukan saya taknak atau tidak berusaha untuk pregnant, bukan juga saya berputus asa..tidak pernah sama sekali saya sebegitu..nak cakap macamana ye?hmmm..takpelah..yang penting saya tahu apa yang saya buat 馃槈 setakat ni saya just tambahkan pengetahuan yang berkaitan dengan kewanitaan, kehamilan, kesihatan dan yg sewaktu dengan nya lah..saya tak suka baca buku, so banyak maklumat yg saya dapat adalah dari blog2 dan juga forum2..kan ke semua maklumat at our fingertips? 馃檪

di bulan ramadhan yg mulia ni, saya nak sambunglah balik usaha saya tu, selain husband saya dah duk di sisi saya skang ni 馃槈 alhamdulillah..hmm..apa yg saya buat?ala, benda mudah je..minum pati delima 馃槈 saya dapat maklumat, ramai yg dah lama ttc (try to conceive) berjaya hamil pas amalkan minum pati delima ni..so saya nak try lah.pati delima cap gulshan..dah lame saya cari, susah gak nak jumpa benda ni ye..ada je yg jual online, tp saya rasa agak mahal lah..bukan berkira, tapi sebagai pengguna, tak salah kalau kita ambil kira..hehe..saya pernah jumpa ada yg dijual rm38 sebotol (340ml)..kalau time murah, rm20, rm18..paling murah pun rm17..saya heran lah..knapa jauh sgt beza harganya walaupun ml nye sama?pelik..ni mesti nak kaut untung punya pasal kan..ok..takpe..tu hak masing2 lah..tapi saya memang tak beli lah..haha..alkisahnye, last week saya jalan2 kat bazar ramadhan kat taman saya ni..tak sangka ada org jual pati delima cap gulshan ni..sebijik sama dan mmg ori lah..nak tahu berapa?RM16 sahaja okay..saya pun ape lagi, terus lah beli..hehe..so malam tu pas berbuka saya terus minum..bukan bancuh dengan air..minum ala2 ubat batuk gitu..sesudu makan..rasanya?mak oiii..masammmm..huhu..tapi saya telan gak lah..nak baby kan 馃槈

so, itu ajelah usaha saya setakat ini..harap2 ada rezeki untuk saya di bulan ramadhan ni..kalau takde, it’s ok..i know it’s not my turn yet..sekurang2nya saya berpeluang untuk berusaha 馃槈

Jika anda telah mengambil ujian kehamilan di rumah dan ujian air kencing itu menunjukkan dua baris, sudah pasti anda menganggap yang anda sudah hamil. Ujian kehamilan di rumah sememangnya sangat tepat dan kadar ketepatannya melebihi 98%. Walau bagaimanapun, anda mungkin pernah membaca atau kawan-kawan mungkin pernah bercerita dengan mendakwa mengalami ujian kehamilan yang positif tetapi mereka sebenarnya tidak hamil. Keadaan ini sememangnya membingungkan dan menyebabkan anda tertanya tanya mengapa ia berlaku. Berikut adalah beberapa sebab mengapa ujian boleh menjadi positif walaupun anda tidak hamil;

1. Rawatan Kesuburan. Suntikan hCG atau gonadotropins sebagai contoh Pregynl atau Pergonal yang digunakan untuk mencetus ovulasi boleh menyebabkan ujian kehamilan menjadi positif untuk berminggu-minggu lamanya walaupun anda tidak hamil.

2. Garis Penyejatan. Garis ini terjadi kerana air kencing yang melintasi ujian menjadi sejat dan meninggalkan garisan perang. Ia sering diinterpretasikan sebagai positif walaupun wanita tidak hamil.

3. Membuat dengan cara tidak betul. Sangat penting untuk anda membaca arahan sebelum menjalankan ujian untuk memastikan keputusan ujian yang tepat. Jika arahan ujian menyatakan anda perlu mentafsir dalam masa 3 minit, anda perlu patuh dengan arahan tersebut. Mentafsir ujian selepas waktu yang ditetapkan boleh memberikan keputusan palsu.

4. Masalah perubatan. Ketumbuhan pada ovari boleh memberikan bacaan positif walaupun wanita tidak hamil tetapi ini sangat jarang terjadi.

5. Ubatan-ubatan. Sesetengah ubat seperti Methadone, chlordiazepoxide, atau promethazine boleh memberikan ujian kehamilan positif palsu.

6. Kehamilan Kimia. Pada dasarnya anda hamil, tetapi anda gugur terlalu awal tanpa anda sedari. Keadaan ini sangat kerap terjadi dan walaupun ujian masih positif anda sebenarnya tidak lagi hamil.

7. Ujian kehamilan yang dah tamat tempoh. Ini boleh memberikan keputusan ujian palsu. Sentiasa periksa tarikh luput sebelum menjalani ujian untuk memastikan keputusan yang tepat.

Apa yang anda perlu buat
Sekiranya anda curiga dengan keputusan ujian air kencing anda, jumpa doktor untuk pemeriksaan. Doktor mungkin membuat ujian ultrasound untuk mengesan kehamilan anda. Sekiranya ia masih negatif, kehamilan anda mungkin masih terlalu awal. Doktor juga mungkin akan menyarankan ujian darah untuk mengesan kehadiran hormon hCG, sekiranya berlaku peningkatan, anda hamil.
Sebagai alternatifnya anda mungkin ingin menunggu untuk membuat ujian air kencing sekali lagi selepas 1 minggu. Jika keputusan ujian negatif, anda tidak hamil begitulah sebaliknya.

INFO TAKEN FROM ALAMHAMIL.COM

sentap kah?

Posted: February 20, 2012 in baby, friends, pregnant

assalamualaikum..

tadi happy je tulis pasal honeymoon kat Pulau Aman..pastu sambil menikmati laksa yg preggy woman rajin masak, kiah, tetiba nampak kawan lama ajak chat kut fb..last jumpa masa konvo usm dulu lah..dia kawin kalau tak silap dah 3 tahun lebih..sekarang pregnant dah masuk 6 bulan, anak sulung..dulu dia pjj gak dgn hubby, tahun lepas baru dapat duk bersama..alhamdulillah, rezeki dia, terus berjaya pregnant..

actually, that’s not the issue here..masa chat tadi, biase lah..saya tanya khabar dia n her pregnancy..she’s so excited, cakap baby dah mula tendang-menendang..saya tersenyum, tumpang happy because she’s one of my gang masa kitorang same2 study dulu..then dia cakap dia berdebar, tak tahu nak beranak camne..so saya cakaplah, btul tu, 1st time kan..mesti kita tak tau camne situasi tu nanti kan..pastu dia cakap nak scan 3d pun dia takut..then i ask why?tibe2 dia jawab dgn kasar, ayat dia siap ada word ‘WEI’..erkkk..apekah maksudnye itu?marah kah dia bila saya tanya mcm tu?since saya TAK PERNAH PREGNANT, so saya tak tahulah mcmane caranye nak scan 3d tu..lain kah caranya dgn scan biasa?yg biasa tu saya pernah wat..hmmm..dia cakap dia takut nak scan 3d sebab tak bleh nak bayangkan muka baby, keadaan bby..ohhh..mungkin dia ingat saya tak memahami dia..okay..i know that i TAK PERNAH PREGNANT, so MEMANG TAK PAHAMLAH..